Wednesday, July 13, 2011

0 comments 5:30 PM

Cara Membuat Postingan Berimej

Posted by Awin Ghani - Filed under ,
Langkah pertama, Klik pada kotak biru pada Dashboard yang bertulis 'New Post' pada bulatan sebelah kiri.

Kemudian kotak seperti ini akan muncul di skrin komputer anda. Anda dapat di atas kotak kosong yang besar ini terdapat perkatan 'Edit HTML' dan 'Compose'. Pastikan anda mengklik bahagian 'Compose' untuk memudahkan anda membuat postingan. Sekiranya anda mengklik 'Edit HTML' visual yang anda dapat lihat agak berserabut kerana semua gambar dan penerangan artikel ini dalam bentuk kod HTML. Anda boleh cuba untuk lihat perbezaannya nanti.


Tulis tajuk postingan dan penerangan untuk produk / artikel anda.

Untuk masukan imej, sila klik pada gambar (icon kecil) berwarna biru seperti yang dibulatkan pada bulatan biru di dalam gambar di atas.
Selepas klik 'Insert imej' gambar seperti di atas akan keluar di skrin komputer anda. Klik pada "choose file" pilih gambar yang anda ingin masukan.
Kemudian klik "Add Selected"Klik pada gambar tersebut untuk menukar kedudukan dan saiz gambar tersebut.Tuliskan label yang anda ingin. Ingat! Label ini adalah penting untuk mengkelasifikasikan produk pada Kategori blog anda. Anda boleh masukan satu atau lebih label yang anda inginkan.
Pada sebeah kotak label terdapat teks bertulis "Show All" anda boleh klik di situ untuk mengunapakai Label yang telah digunakan sebelum ini. 
Klik pada bahagian  "post option" sekiranya anda ingin menukar tarikh postingan ini.
kemudian setelah berpuas hati bolehlah anda klik "Preview" untuk melihat hasil postingan. Sekiranya dah ok, klik saja pada "publish post".

Inilah hasil postingan yang telah dibuat sebentar tadi.0 comments:

Post a Comment